Zonnepanelen reinigen

U kent ons als schildersbedrijf dat al meer dan 125 gespecialiseerd is in diverse soorten schilderwerk (onderhoud en nieuwbouw), glaswerkzaamheden en wandafwerking. Hiernaast zijn wij gespecialiseerd in restauratiewerkzaamheden bij oude panden, woningen en kerken. Omdat we regelmatig toch al op het dak zitten van onze opdrachtgevers, krijgen we steeds vaker de vraag of we meteen de zonnepanelen willen reinigen. Dat willen, kunnen en doen we zeker.

Een zonnepaneel kan op talloze manieren vies worden en dit kunt u helaas nauwelijks voorkomen. Er kan namelijk vuil op komen door regen, Saharazand of door vogels. Dit gebeurt geregeld, dus is het raadzaam dat u de zonnepanelen laat reinigen.

Rendement

Het laten reinigen van uw zonnepanelen kunt u het beste laten doen door een professioneel bedrijf zoals Ridderhof. Wij zorgen ervoor dat uw zonnepanelen er weer helemaal als nieuw uit komen te zien. Het is belangrijk dat uw zonnepanelen schoon zijn en blijven. De winst daarvan zit in het hogere rendement van de zonnepanelen als u ze door ons schoon laat maken. Zo kunt u maar liefst 3% tot 5% meer energie opwekken als u regelmatig uw zonnepanelen laat reinigen. Dat levert dus echt meerwaarde aan de totale opbrengst. Daarom is jaarlijks uw zonnepanelen laten reinigen essentieel. Bovendien ziet het er ook nog eens lekker strak, stralend en verzorgd  uit.

Osmosewater

Eén van de dingen die veel mensen onderschatten is regen. Sterker nog: u hoort om u heen zelfs dat mensen denken dat een flinke bui regen uw zonnepanelen schoonmaakt. Dit is echter precies het tegenovergestelde. Regen is namelijk één van de grootste veroorzakers van het vuil op de zonnepanelen. Regenwater is namelijk alles behalve schoon. Daarom is de reiniging van uw zonnepanelen dus zo belangrijk. Bij Ridderhof maken we gebruik van gedemineraliseerd water, ook wel osmosewater genoemd. Dit water brengen we dan aan met telescopische schoonmaakborstels. Het voordeel hiervan is dat het onschadelijk is voor de natuur, want er komen geen chemische middelen aan te pas. Bovendien zorgt het er ook voor dat we uw zonnepanelen schoonmaken zonder strepen of vlekken. Dit zorgt dus voor een zeer nette uitstraling én voor meer rendement.

Bedrijven

Tegenwoordig maken zowel bedrijven als particulieren gebruik maken van zonnepanelen. Als het op zonnepanelen reinigen aankomt, maakt Ridderhof geen onderscheid tussen de twee. Zowel zakelijke als particuliere klanten kunnen bij ons terecht. Veel leveranciers vertellen dat een flinke regenbui uw zonnepanelen automatisch reinigt. Toch is het regelmatig schoonmaken van uw zonnepanelen wenselijk. Zo blijven ze optimaal werken, halen ze een hoger rendement (± 3% extra) en vermijdt u defecten aan uw kostbare zonnepanelen.  

De voordelen van het laten reinigen van uw zonnepanelen

- U hoeft zelf niet te investeren in aangepast schoonmaakmateriaal

- U bent zeker van een correcte uitvoering van het schoonmaakwerk met professioneel schoonmaakmateriaal

- Uw zonnepanelen worden grondig nagekeken op hardnekkig vuil, schade en defecten

- U loopt geen risico op beschadiging van uw zonnepanelen

- U loopt geen risico om te vallen

Hoe reinigen wij uw zonnepanelen?

Hoe maken wij uw zonnepanelen precies schoon? Het reinigen van uw zonnepanelen verloopt in de regel in deze drie stappen:

Stap 1: voorbereiding

Om veiligheidsredenen schakelt u de zonnepanelen-installatie het liefst uit. Grof vuil (bv. bladeren, takken) verwijderen we op voorhand. Dat maakt een effectieve reinigingsbeurt eenvoudiger uit te voeren.

Stap 2: schoonmaken zonnepanelen

De schoonmaak van zonnepanelen gebeurt best met osmosewater (gezuiverd water zonder kalk, nitraten, zout). Dat is ecologisch verantwoord en laat geen strepen achter, wat de opbrengst van je zonnepanelen ten goede komt. Zijn de zonnepanelen sterk vervuild, dan kan bijkomstig ook een speciale zonnepanelenreiniger gebruikt worden. Soms is het mogelijk om uw zonnepanelen te wassen vanaf de grond. Soms is een ladder, stelling of hoogtewerker nodig. Dat brengt natuurlijk extra risico (valgevaar) met zich mee. Om het schoonmaken van de zonnepanelen te vergemakkelijken maken we gebruik van een telescoopborstel met inwendige wateraanvoer.

Stap 3: zonnepanelen borstelen

Na het schoonmaken van uw zonnepanelen kunnen we deze nog borstelen om achtergebleven mos en ander hardnekkig vuil te verwijderen. We gebruiken daarbij een speciale borstel die vanzelfsprekend geen krassen of beschadigingen achterlaat.